Hvad er et HR-årshjul?

Et HR-årshjul kan bruges til at strukturere alle HR-aktiviteterne i din virksomhed, så du får et overblik og undgår at misse deadlines for APV-målinger og MUS-samtaler.

Man kan se det som en kalender. På nuværende tidspunkt har du måske alting skrevet i din normale kalender. Det er super, for så er du allerede struktureret. Den store fordel ved et HR-årshjul er, at det er særskilt. Det kan være, at dine medarbejdere eller kollegaer i ledergruppen gerne vil være up to date med, hvornår næste MUS-samtale finder sted. Dette løser et HR-årshjul, da du kan gøre det tilgængeligt for hele virksomheden.

Formålet med et HR-årshjul er at sikre, at alle HR-opgaver bliver løst til tiden. Det er i bund og grund et meget simpelt værktøj til at arbejde strategisk med HR.

Hvad får du ud af et HR-årshjul?

Overblik: Med alle HR-aktiviteter samlet ét sted minimerer du risikoen for, at opgaver bliver glemt og dermed ikke løst til tiden

Tidsbesparelse: Du sparer tid med færre bekymringer og mindre brandslukning, fordi du på forhånd har planlagt opgaverne langt ud i fremtiden. Det er jo altid muligt at ændre i opgaverne senere på året. Hvis nu en ny medarbejder skal onboardes, så skrives opgaverne i forbindelse med dette blot ind løbende

Strategisk fokus: Det er fantastisk at vide, at der er overskud til at arbejde proaktivt i stedet for reaktivt. Når der er et overblik over opgaverne, arbejder du allerede meget strategisk, hvilket frigiver ressourcer til at fokusere på vigtigere prioriteringer.

Bedre samarbejde: Alle i organisationen kan følge med og forstå prioriteringerne. Som medarbejder kan man godt føle sig nedprioriteret, hvis en samtale med ens leder bliver aflyst eller flyttet. Det kan også være, at medarbejderen nedprioriterer MUS-samtalen frem for et kundemøde eller af en årsag. Dog bliver der et bedre samarbejde mellem medarbejder og leder, når der er gennemsigtighed.

 

Sådan laver du et HR-årshjul (trin-for-trin)

Kortlæg dine HR-opgaver:

Start med at skrive alle tilbagevendende HR-opgaver ned.

Eksempler på aktiviteter kan være: MUS-samtaler, rekruttering, onboarding, ferieplanlægning, trivselsmålinger, lønforhandlinger osv.

Placér opgaverne i årets måneder:

Hvornår giver det bedst mening at udføre de forskellige opgaver?

Brug virksomhedens kalender som pejlemærke – fx ferieperioder eller budgetdeadlines.

Visualisér dit årshjul:

Brug et værktøj som Excel, PowerPoint, eller endnu bedre – et HR-system, der kan automatisere processen.

Del årshjulet:

Gør det tilgængeligt for alle relevante parter, så alle kan følge med. Gennemsigtighed er vigtigt, så alle involverede er aligned med, hvad der skal gøres og hvornår det skal gøres.

Evaluer løbende:

Efter hver afsluttet opgave – Vurder hvad fungerede godt, og hvad skal justeres næste år?

 

Eksempler på HR-opgaver fordelt over året

Januar: Fastlæg årets mål og den generelle HR-strategi for året.

Marts: Planlægning og afholdelse af trivelsmåling

Juli: Evaluering af medarbejderudvikling og afholdelse af MUS-samtaler

August: Onboarding af nye elever, lærlinge eller nye medarbejdere

September: Afholdelse af trivselsmåling

December: Budgetlægning og evaluering af årets resultater

 

Fordele ved at bruge et digitalt HR-årshjul

– Automatiske påmindelser om deadlines.

– Let adgang for alle i teamet – både HR og ledelse.

– Mulighed for at samle data og indsigt over tid, hvilket kan bruges til at lave rapporter, når der evalueres på, hvordan I som virksomhed har været til f.eks. medarbejderfastholdelse

– Reducerer risikoen for fejl og glemte opgaver.

Kom i gang med dit HR-årshjul allerede i dag

Et HR-årshjul behøver ikke at være kompliceret – Start simpelt og byg videre, når det giver mening for jer.

Med 2people’s modul Arbejdsprocesser  kan du nemt digitalisere og autmatisere dit HR-årshjul.

Book en uforpligtende snak med os her